Engrow® Organisatie Producten
Dealers en distributie Contact
 
  

Theo Stolwijk, 45 jaar vergroeid met boomkwekerij G.C. Stolwijk & Co:

"De schijf is ideaal"

Het Zuid-Hollandse Boskoop is het grootste aaneengesloten boomkwekerijgebied in Europa. Hier kweekt het familiebedrijf G.C. Stolwijk & Co al 75 jaar een bloeiend partijtje mee. Met een omvangrijk sortiment, grotendeels bestemd voor export naar Duistland en Engeland. Maar de heer Stolwijk blijft openstaan voor nieuwe ontwikkelingen. Zoals voor de AW-DISK® van Engrow.

Een half jaar lang heeft Theo Stolwijk, met 45 dienstjaren een rot in het familievak, de AW-DISK® inmiddels op de proef. Van de miljoen potten op zijn tien hectare kweekgrond zijn er 20.000 voorzien van de anti-onkruidschijf die uit duurzame kokosvezel en natuurlijke latex bestaat. En het moet hem van het hart: “De schijf is ideaal. Bij afleveren trek je de schijf eraf en de plant is schoon en direct klaar voor verzending. En deze plant blijft ook schoon doordat er geen onkruidwortels achterblijven zoals bij wieden”.

Minder bestrijdingsmiddelen

Vooral omdat er tegenwoordig steeds minder bestrijdingsmiddelen gebruikt mogen worden, keek Theo Stolwijk uit naar een goed alternatief. “Tenoran, een middel dat goed tegen mosgroei werkte, mag niet meer. Ook AA-Carmix-korrels en Simazin tegen onkruid zijn verboden. En zo komt er bijna iedere dag wel wat bij. Daar moet je als kweker een structurele oplossing voor vinden, temeer omdat je weet dat er voor het zware werk steeds minder personeel is te vinden”.

Maar wat dan? Na wikken en wegen leek de AW-DISK® een milieuvriendelijke optie. Aantrekkelijk voor het milieu en arbeids-, dus kostenbesparend. “ We namen de gok”, zegt Theo na het eerste halfjaar. “En we zijn nu enthousiast. Op onze kwekerij werken we met teeltcycli van een jaar, en zoals het er nu naar uitziet kunnen we de schijven ook volgende jaar nog gebruiken. Ze zien er ook nog goed genoeg uit, dus dat is geen probleem.”

Verder lezen »